Datulės
Mityba

Datulių nauda mūsų sveikatai

Datulės – garsieji palmių vaisiai, kurie dažniausiai auga tropikuose. Nuo seniausių laikų šie vaisiai buvo viena iš pagrindinių maisto rūšių Afrikos ir Tolimųjų Rytų šalyse. Jų dydis ir spalva tiesiogiai priklauso nuo regiono, kuriame vaisiai subrendo. Datulės gali būti valgomos tiek žalios, tiek džiovintos. Švieži vaisiai dažniausiai būna gana aštraus saldaus skonio ir gelsvos spalvos, o išdžiovinti įgauna sodrų saldų skonį su medaus poskoniu.

Datulės išties labai maistingi vaisiai, juose gausu įvairių vitaminų ir mineralų, todėl gali būti puikus saldus užkandis besirūpinantiems sveikata ir norintiems nevalgyti „tuščių kalorijų“ iš konditerijos gaminių.

Datulių nauda organizmui

Kalbant apie datulių naudą organizmui, reikėtų pradėti nuo skaidulų. Šios skaidulos mūsų organizmą veikia kaip natūralus valiklis: aktyvina medžiagų apykaitą, padeda virškinamajam traktui ir leidžia toksinams laiku pasišalinti iš organizmo. Kitas svarbus momentas: skaidulos suteikia sotumo, o tai reiškia, kad suvalgę datulių ilgą laiką nesijausite alkani.

Datulėse yra išskirtinai daug silicio, vos 30 g gali suteikti reikiamą paros normą šio gyvybiškai svarbaus elemento, kuris yra būtinas kaulų kietumui, sąnarių judrumui, kraujagyslių elastingumui ir tinkamai širdies bei kraujagyslių veiklai palaikyti.

Datulėse yra daug chromo, kuris yra nepakeičiamas tinkamai riebalų apykaitai organizme. Chromo trūkumas dažnai lemia lėtesnį riebalų deginimą, antsvorį ir nutukimą. Kitas svarbus faktas: chromas palaiko skydliaukės veiklą, dalyvauja imuniteto susidarymo procese, o tai ypač svarbu šaltojo sezono metu.

Datulėse yra B grupės vitaminų, kurie tiesiogiai dalyvauja ląstelių metabolizmo ir energijos apykaitos procesuose. B vitaminai svarbūs centrinės nervų sistemos, smegenų, imuninės sistemos veiklai. Be jų neįmanoma normali kraujotakos ir širdies ir kraujagyslių sistemų veikla.

Magnis yra dar vienas svarbus nervų sistemos funkcionavimo elementas. Šį mineralą taip pat turi datulės.  Be kita ko, šis elementas taip pat labai svarbus reguliuojant miego procesus.

Žinoma, datulėse yra daug kitų svarbių elementų – kalio, kalcio, mangano, vario, seleno, geležies, vitamino PP, vitamino K. Visa tai daro vaisius puikiu ir gana prieinamu energijos šaltiniu kiekvienam!